Andelen ekologiska kor år 2012

dikoDen 31 oktober publicerar vi preliminära siffrorna över antalet kor, får och grisar i Sverige år 2013. Det ska bli spännande att se hur framförallt antalet får utvecklas. Antalet får sjönk något förra året vilket bröt en uppåtgående trend där antalet får tidigare varit det enda djurslag som ökat. Så hur kommer det att se ut år 2013, kommer fåren att öka eller minska? Medan vi  väntar tänker jag skriva om ekologisk djurhållning år 2012. Jag har tidigare skrivit om andelen ekologiska får  av det totala antalet och nu har turen kommit till ekologiska kor.

I hela riket var andelen ekologiska mjölkkor 14 %, medan andelen ekologiska am- och dikor var 33 %.  Det innebär alltså att en av tre am- och dikor föds upp i enlighet med ekologiska produktionsmetoder.eko

För ekologiska mjölkkor har andelen ekologiskt producerade djur ökat med 4 procentenheter från en nivå om 10 % år 2009. Andelen am- och dikor har ökat betydligt mera dramatiskt med hela 11 procentenheter från en nivå om 22 % år 2009. 

Av diagrammet till höger kan ni se andelen ekologiska kor per län. Andelen ekologiska mjölkkor var högst i Örebro län år 2012 med 35 % av det totala antalet kor. Örebro följs tätt av Uppsala län där andelen ekologiska mjölkkor var 32 %. Andelen ekologiska mjölkkor var lägst i Norrbottens län, 3 %, följt av Kalmar och Hallands län som båda hade en andel på 5 %.

I tre län var minst hälften av am- och dikorna ekologiskt uppfödda år 2012. De var Södermanlands län med 58 %, Värmlands län med 56 % och Östergötlands län med 50 %. Andelen ekologiska am- och dikor var lägst i Blekinge län.

Det är inte alltid så att en låg andel mjölkkor innebär att andelen am- och dikor också är låg. I till exempel Norrbottens län där andelen ekologiska mjölkkor bara var 3 % så var andelen am- och dikor över genomsnittet, hela 45 %. Andra norrlandslän som Västerbotten och Jämtland visar upp samma mönster. I Blekinge län och Skåne län däremot är andelen ekologiska djur låg för såväl mjölkkor som am-och dikor.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Husdjur och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s