I mitten på 1970-talet blir inkomst av tjänst den största inkomstkällen för jordbrukarhushållen

1 pengarI diagrammet längst ner redovisas hur jordbrukarhushållens inkomster fördelar sig på olika inkomstslag för perioden 1962– 2007.  Inkomst av jordbruksfastighet/ närings-verksamhet svarar under den redovisade perioden för en successivt minskande andel av den totala hushållsinkomsten för jordbrukarhushållen.

Vid periodens början var den andel av inkomsten som kom från jordbruk över 70 % för att under de senaste åren ha sjunkit till 15–20 % av den totala inkomsten. Inkomst av tjänst har motsatt utveckling. Vid periodens början svarade tjänste-inkomsterna för bara 25–30 % av den totala hushållsinkomsten och men ökade under perioden till 75–80 %. inkomst

Andelen ”Kapital m.m.” har under hela perioden legat omkring 10 % av den totala inkomsten. Denna post är svår att analysera, då dess omfattning skiftat under perioden beroende på ändrade definitioner.

Över åren har ett flertal ändringar skett av skattelagstiftningen som försvårar jämförelsen över tid.  En viktig ändring genomfördes fr.o.m. 1991, då nettointäkt av jordbruksfastighet slogs samman med nettointäkt av övrig närings-verksamhet till ”nettointäkt av  näringsverksamhet”. En annan viktig förändring den s.k. räntefördelning som gör det möjligt att under vissa förutsättningar överföra inkomster mellan näringsverksamhet och inkomst av kapital.

Trots bristerna i jämförbarhet, ger diagrammet en översiktlig bild av utvecklingen av de olika inkomstslagen tjänst, jordbruk/näringsverksamhet och kapital de senaste 50 åren.

//Ann-Marie Karlsson

 

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s