Hög tid att köpa svenska tomater

Den svenska tomatodlingen har det kärvt. Förra året ökade både den odlade ytan för första gången på  över ett decennium, men det kan visa sig ha varit en högst tillfällig uppgång – flera producenter säger sig ha stora lönsamhetsproblem och överväger nu att antingen sluta helt eller att byta inriktning.

Problemen grundar sig i den mycket hårda konkurrensen från importerade tomater, och görs än värre av det priskrig som råder i Holland – ett av de riktigt stora tomatproducerande länderna – där överkapacitet har lett till priser som tidvis legat under produktionskostnaden. Den situationen har lett till en ovanligt stor import av mycket billiga tomater från Holland, som får läggas till den stora importen från Spanien och numera också Marocko. När de svenska tomaterna ligger bredvid importerade tomater med halva priset, blir mervärden från svenska tomater givetvis svårare att hävda.

I en internationell jämförelse är den svenska tomatodlingen närmast att betrakta som en kuriositet. Förra året producerade svenska odlare omkring 14,5 tusen ton tomater. En hel del tomater onekligen, men också en hel del mindre än de nära 1,7 miljoner ton som producerades bara i Holland samma år.

 

Tomatimport

Svensk tomatimport 2012. Till vänster syns andelen svenska och importerade tomater av den totala svenska tomatkonsumtionen mellan 2002 och 2012. Till höger andelen import från olika länder år 2012. Frankrike agerar troligen transitland för tomater från bland annat Marocko.

Den sammanlagda svenska växthusytan som ägnades åt tomatodling var 421 000 kvadratmeter, i runda tal 42 fotbollsplaner för den som gillar sportliknelser. I Holland? 49 miljoner kvadratmeter. Det är ungefär lika stor yta som Lidingö kommun. En helt inglasad kommun med kontrollerad temperatur och luftfuktighet… Och i det holländska fallet en inglasad kommun som värms upp huvudsakligen med fossil gas. I Sverige värms växthusen till nära 60 procent upp med biobränsle.

Utöver de holländska tomaterna, konkurrerar de svenska också med tomater från länder där produktionen sker utan komplexa (och dyra) växthussystem, som Spanien och Marocko. Den hårda konkurrensen har lett till att svenskproducerade tomater nu bara utgör omkring 15 procent av den totala svenska tomatkonsumtionen. Just den andelen såg ut att ha stabiliserats efter en lång tids stadigt minskande, men kan nu alltså vara på väg att minska ytterligare. Tråkiga nyheter för alla oss som uppskattar att i hugga tänderna i en färsk svensk tomat.

// Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Notering | Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s