Spannmålsskörden 5,0 miljoner ton, oljeväxtskörden 0,34 miljoner ton

Den efterlängtade preliminära statistiken över skördar publicerades idag. Statistiska Centralyrån tar fram statistiken på vårt uppdrag. Gerda Ländell från SCB vet mer om den. spmål1

Spannmålsskörden i nivå med föregående års resultat

Totalskörden av spannmål beräknas uppgå till 5,0 miljoner ton under 2013. Den är i nivå med förra årets spannmålsskörd och något högre än genomsnittet för de senaste fem åren. Ett utmärkande drag för 2013 är att de höstsådda spannmålsgrödorna  minskade arealmässigt. Höstvetearealen minskade med 26 %. De vårsådda grödorna som ersatte de höstsådda uppvisar ofta höga skördenivåer. På riksnivå är hektarskörden av vårkorn är rekordhög.

Högsta totalskörden av raps och rybs sedan 1990

oljeTotalskörden av raps och rybs beräknas preliminärt till 336 800 ton. Det är den högsta totalskörden sedan år 1990.

Jämfört med förra årets totalskörd är det en ökning med 5 %, och jämfört med femårsgenomsnittet en ökning med 19 %. Den höga raps- och rybsskörden är främst en följd av ökade odlingsarealer av höstraps och vårraps.

Hög avkastning av ärter och åkerbönor

Hektarskörden av ärter är 20 % högre än fjolårsresultatet och hektarskörden av åkerbönor tangerar tidigare rekordnivåer. Totalskörden av ärter beräknas preliminärt till 40 300 ton och totalskörden av åkerbönor beräknas till 57 800 ton.

Svår höst och vinter för höstsådda grödor

Hösten 2012 kom stora regnmängder som försvårade och försenade höstsådden. Den efterföljande vintern var tidvis snöfattig och kall vilket också missgynnade de höstsådda grödorna. Sommarmånaderna präglades av torrt och varmt väder och på vissa håll i landet ledde vattenbristen till torkskador på grödorna. Tröskningen kom igång tidigt och kunde vanligtvis genomföras vid bra väderförhållanden.

Hektarskördar av spannmål och oljeväxter

För flertalet av de vårsådda grödorna är årets hektarskördar på riksnivå högre än bådeskörd normskörden och femårsgenom-snittet för respektive gröda. De höstsådda grödorna ligger mera i nivå med tidigare års genomsnittliga skörderesultat. Havre och blandsäd tangerar tidigare rekord. De höga hektarskördarna kan delvis vara en effekt av att dessa vårgrödor i större utsträckning än vanligt odlats på goda jordar som förberetts för skörd av höstvete.

Utvintringsskador och torka har varit vanligt förekommande förklaringar till låga skördenivåer för de höstsådda grödorna. För de litet mindre vanliga grödorna höstråg, höstkorn och rågvete är denna preliminära statistik osäker.

Avkastningen per hektar av oljelin var 38 % högre än förra året och 27 % högre än femårsgenomsnittet. D.en totala skörden har beräknats till 9 200 ton, vilket är 26 % mindre än förra årets totalskörd. Odlingsarealen har pendlat upp och ner under 2000-talet. Årets oljelinareal var 46 % lägre än fjolårets areal.

//Ann-Marie Karlsson spmål

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s