De höstsåda arealerna stora år 2013

Stora höstsådda arealer

Årets höstsådda arealer av spannmål och oljeväxter beräknas till 537 000 hektar totalt för riket. Det är hela 49 % mer än förra årets arealer och 18 % mer än genomsnittet för de senaste fem åren. Uppgifterna har samlats in från ett urval bestående av nära 4 000 lantbrukare och finns att läsa i vårt Statistiska meddelande om höstsådda arealer.

Stor ökning av höstvetearealen

Totalt i landet såddes 381 500 hektar höstvete. Det är 72 % mer än förra höstens rekordlåga areal och 23 % mer än femårsgenomsnittet. Höstvetearealen har ökat i samtliga län jämfört med fjolårsarealerna och i flertalet av länen även jämfört med femårsgenomsnitten.

Höstråg och höstkorn i nivå med förra årets arealer

Sådden av höstråg blev i år 26 400 hektar, vilket är i nivå med förra höstens areal. Den höstsådda kornarealen uppgår till 13 000 hektar, vilket också är i nivå med fjolårsarealen.

Rågvetearealen ökade

Den höstsådda arealen av rågvete uppgår till 34 600 hektar, vilket är en ökning med 67 % och en återhämtning efter fyra år med minskande odlingsarealer.

Höstrapsarealen lika stor som förra hösten

Det har såtts 80 500 hektar höstraps den här hösten, vilket är i nivå med förra årets stora areal. Jämfört med femårsgenomsnittet är det en ökning med 15 %. Uppemot 60 % av höstrapsarealen odlas i Skåne.

Torrt höstväder gav stora höstsådda arealer

Torrt väder i augusti och september medförde att merparten av årets grödor kunde skördas tidigt. Det gav utrymme för många lantbrukare att hinna bereda marken för höstsådd.

juni2013 256

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s