Minus i jordbrukets ekonomi år 2013

I förra veckan publicerade vi vår prognos för jordbrukets ekonomi år 2013. Den visar att Jordbrukssektorns totala produktionsvärde i löpande priser beräknas minska med drygt 1 % år 2013 jämfört med år 2012. Värdet av vegetabilieproduktionen beräknas minska med 8 % medan värdet av animalieproduktionen beräknas öka med drygt 5 %. De totala kostnaderna förväntas ligga på ungefär samma nivå som 2012.

eaa

Den totala spannmålsskörden för 2013 uppskattas till ca 5,0 miljoner ton, vilket är en minskning med drygt 1 % jämfört med 2012. Samtidigt förväntas priserna för spannmål sjunka relativt kraftigt under skördeåret 2013/2014 vilket bidrar till det minskade värdet av vegetabilieproduktionen.

Totalskörden av raps och rybs 2013 beräknas ligga närmare 5 % högre än föregående år vilket främst är en följd av ökade odlingsarealer. Precis som för spannmål leder dock lägre priser till att värdet av produktionen minskar.

Det ökade värdet av animalieproduktionen förklaras främst av att värdet av mjölkproduktionen uppskattas öka med 7 %. Detta förklaras i sin tur av en beräknad uppgång i avräkningspriset på mjölk med närmare 8 % samtidigt som produktionen minskat något.

Slakten av nötkreatur beräknas öka något under år 2013 jämfört med år 2012 samtidigt som avräkningspriserna uppskattas minska med cirka 1 %. Slakten av svin beräknas minska med omkring 1 % och priserna har varit stigande.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s