Jordbruksstöd och landsbygdsstöd bidog till 15 % av intäkterna från jordbruk år 2012

En stor del av gårdsstödet har just betalats ut för år 2013. I Sverige är gårdsstödet detstora pengar stöd där mest pengar betalas ut. I den statistik som visar jordbrukets intäkter och kostnader EAA-kalkylen ingår gårdsstödet i posten övriga produktionssubventioner. De senaste siffrorna, där det är möjligt att jämföra intäkter och stöd mellan olika EU-länder är från år 2012.  Jag har använt statistiken för att jämföra direktstödens storlek i olika EU-länder med jordbrukets intäkter dvs. jordbrukets produktionsvärde.

Diagrammet visar att Finland är det land där andelen stöd är högst. Jag har räknat andelen stöd som direktstöd dividerat med (direktstöd+jordbrukets intäkter,dvs produktionsvärde till producentpris). Direktstöden ingår i det som i EU:s budget heter landsbygdsstöd och jordbrukstöd och är pengar som betalas ut till jordbrukarna.  Andelen stöd är lägst i Nederländerna följt av Cypern och Danmark.  Sverige ligger strax över mitten med andelen 15 %. Direktstödens andel skiljer sig åt stora pengarmellan de tre nordiska länder som är med i EU. Genomsnittet för EU28 var 13 %.  Diagrammet visar också vilka de stora jordbruksnationerna är i EU nämligen Frankrike följt av Tyskland, Italien  och Spanien.

I diagrammet skiljer jag på produktionssubventioner som gårdsstödet och produktstöd som t.ex. handjursbidrag. Jag har inte räknat med investeringsstöd och startstöd dv.s stöd till kapitaluppbyggnad.

//Ann-Marie Karlsson

direktstöd

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jordbruksstöd och landsbygdsstöd bidog till 15 % av intäkterna från jordbruk år 2012

  1. Ping: 10 i topp mest lästa inlägg under 2013. Plats nr 10: Stöd till jordbruket | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Stöd och ersättningar till jordbruket | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s