5 % högre hektarskörd av potatis år 2013 jämfört med år 2012

potatisDen svenska skörden av matpotatis beräknas i år bli på 550 600 ton. Det är i nivå med totalskörden förra året. Fyra län dominerar odlingen av matpotatis i Sverige: Skåne, Västra Götalands, Hallands och Östergötlands län.

Odlingsbetingelserna har varierat under året. Våren var kylig och grödorna fick på många håll en sen start. Sommaren blev varm och torr. Tillväxten hämmades i odlingar utan bevattning. Hösten erbjöd många dagar med sol och värme och merparten av potatisen kunde skördas under gynnsamma väderleksbetingelser.  Hektarskörden av matpotatis inklusive färskpotatis beräknas för år 2013 till 30 980 kilo per hektar, vilket är 5 % högre jämfört med föregående års slutliga hektarskörd. Endast ungefär 100 hektar blev obärgat vilket innebär att nästan all potatisareal kunde skördas. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s