Prognos över ekonomin i jordbruket år 2013 jämfört med 2012 för samtliga EU-länder: Utvecklingen i Sverige något positivare än EU:28

Indikator A ökar med knappt 1 % i Sverige I EU minskar den med 1,3 %

faktarutaEurostat har idag publicerat prognoser över jordbrukets ekonomi 2013 för samtliga medlemsländer i EU. Siffrorna är hämtade från de prognoser som medlemsländerna årligen rapporterar till Eurostat inom ramen för den ekonomiska kalkylen för jordbrukssektorn (EAA). I figuren nedan redovisas utvecklingen av indikator A, som avser real faktorinkomst per årsarbete, mellan åren 2012 och 2013. Om du är intresserad av fler detaljer vad gäller prognosen över det svenska jordbrukets ekonomiska resultat 2013 kan du läsa mer i det redan publicerade Statistiska meddelandet.

För hela EU förväntas indikator A minska med 1,3 % år 2013. Ungefär hälften av medlemsländerna prognostiserar en ökning av indikator A medan den andra hälften förväntar sig att indikator A kommer att minska. Grekland, Frankrike och Kroatien är de länder där indikator A förväntas minska mest medan Nederländerna, Rumänien och Estland tillhör de länder där indikator A förväntas öka mest. För Sveriges del förväntas indikator A öka med knappt 1 %.

Procentuell förändring av indikator A mellan åren 2012 och 2013

inda

Utvecklingen i Sverige mera positiv än den i EU:15 de senaste 13 åren

I figuren nedan redovisas utvecklingen av indikator A över tiden för ett urval av länder samt för EU15. Figuren visar att Sverige står sig relativt bra i jämförelse med EU-15 och de i figuren redovisade länderna. Indikator A har ökat med drygt 40 % sedan 2005 medan motsvarande ökning för EU15 var 20 %.

inda1

Värdet av jordbrukets produktion ökar svagt i EU

Mellan år 2012 och 2013 förväntas värdet av jordbrukets produktion av vegetabilier och animalier öka med 1,5 % inom EU. Värdet av vegetabilieproduktionen förväntas öka med 0,5 % och värdet av animalieproduktionen förväntas öka med knappt 3 %. I figuren nedan redovisas denna utveckling per medlemsland. Rumänien har ökat värdet av vegetabilie-produktionen kraftig vilket beror på en kraftig volymökning som i sin tur, enligt kommentarer från Rumänien, beror på avsevärt högre avkastning i vegetabilieprodukt-ionen. I Sverige förväntas värdet av vegetabilieproduktionen minska med 8 % och värdet av animalieproduktionen öka med drygt 5 %.

faktaruta1

För vegetabilier ökar volymerna medan priserna sjunker

Medlemsländernas redovisning till Eurostat gör det möjligt att dela upp förändringarna i värdet av produktionen mellan 2012 och 2013 med avseende på pris- och volymeffekter. I de två figurerna nedan redovisas detta för vegetabilieproduktionen och animalieproduktionen. När det gäller vegetabilieproduktionen är slutsatsen att volymerna förväntas öka något men att detta i stort sett helt tas ut av sjunkande priser. Tittar vi på animalier så förväntas produktionsvolymen vara i stort sett konstant medan priserna förväntas öka vilket leder till en ökning i det totala produktionsvärdet.

Det minskade värdet av den svenska vegetabilieproduktionen förklaras i figurerna nedan av både sjunkande priser och minskade volymer. Animalieproduktionens ökade värde förklaras av både stigande priser och ökade volymer. //Ulf Svensson

faktaruta2

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Internationellt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s