Rekordstor hektarskörd av vårkorn 4 970 kg/ha år 2013

spmålDe vårsådda grödorna har gett hög avkastning år 2013 på många håll i landet. Det framgår av vårt statistiska meddelande om skördarna 2013.  Hektarskörden av vårkorn är t.ex. den högsta som redovisats på riksnivå. De höstsådda spannmålsgrödorna däremot drabbades av utvintringsskador som sänkte skördenivåerna. Arealen för höstvete minskade också år 2013 eftersom regnväder under hösten 2012 omöjliggjorde den planerade höstsådden på många håll i landet. Den totala spannmålsskörden beräknas uppgå till 5,0 miljoner ton under 2013. Den är därmed i nivå med förra årets spannmålsskörd och 2 % högre än genomsnittet för de senaste fem åren.

raps

Skördarna redovisas också på de 8 produktionsområden som man kan dela in Sverige i.  Det är områden där förutsättningarna för jordbruk liknar varandra t.ex. när det gäller berggrundens och jordarternas beskaffenhet, landskapets topografi och klimatet. Diagrammet visar att skördarna för höstvete är lägre år 2013 jämfört med år 2012. Det är speciellt markant i Svealands slättbygder dvs. slätterna i mälar- och vänernregionerna. I Svealands slättbygder hade hektarskörden av höstvete sjunkit med en tredjedel jämfört med år 2012.

Torkan var allra svårast i Mälarregionen. Många lantbrukare från regionen ha angett att de höstsådda grödornas rotsystem var dåligt utvecklat efter den blöta hösten 2012 – så höstsådden klarade inte torkan. Sedan jämför jag med 2012 som var ett rekordår för de höstsådda grödorna speciellt i Mälarregionen. Vintern 2011/2012 var i mälardalen  mild och gynnsam för de höstsådda grödorna och det gynnade speciellt odlingen i Mellansverige.  Skåningarna hinner höstså och vintern i Skåne är sällan så hård som den brukar vara uppe i Mellansverige

För vårkorn däremot är hektarskördarna högre i samtliga produktonsområden jämfört med år 2012. Diagrammet visar också tydligt hur förutsättningarna för odling skiljer sig åt i Sverige. Hektarskörden av vårkorn var t.ex. dubbelt så stor i de bästa områdena i Skåne (Götalands södra slättbygder) jämfört med hektarskördarna i Norrland. //Ann-Marie Karlsson

hvete

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s