Konsumtionen av köksväxter har fördubblats sedan år 1980

Idag har vi publicerat officiell statistik om livsmedelskonsumtionen i Sverige fram till och med år 2012. I diagrammet nedan redovisas totalkonsumtionen per person av vissa varugrupper åren 1980, 1990, 2000, 2010 och 2012. Med totalkonsumtion av en vara eller varugrupp avses den totala åtgången av råvaror för humankonsumtion. Totalkonsumtionen av exempelvis mjöl inkluderar således inte enbart konsumtion av inhemskt producerat mjöl och importerat mjöl utan även en uppskattning av mjölinnehållet i importerat bröd, pasta och liknande spann­målsprodukter.

ko

Under perioden 1980–2012 har totalkonsumtionen per person och år av kött ökat med 34 % till 86 kg medan totalkonsumtionen av köksväxter ökat med 99 % till 82 kg. Det är framförallt konsumtionen av morötter, lök, tomat och beredda och konserverade produkter som förklarar ökningen.  

Totalkonsumtionen av frukt ökade med 27 % till 106 kg. Totalkonsumtionen av mjölk har under samma period minskat från 185 till 123 liter per person och år, en minskning med 34 %. Även konsumtionen av matfett har minskat under perioden, från 25 till 21 kg per person och år, en minskning med 16 %.komp Konsumtionen av mjöl och gryn ökade under 1980- och 1990-talen, för att sedan minska igen och år 2012 hamna på 63 kg per person vilket ligger i nivå med 1980 års siffror.

Totalkonsumtionen av socker och sirap år 2012 var 37 kg per person och år och har varierat mellan 36–45 kg under perioden 1980–2012. Samtidigt har konsumtionen av choklad och konfektyrvaror samt läskedrycker cider m.m. ökat kraftigt, dock har ökningstakten inte varit lika dramatisk efter år 2000. År 2012 var konsumtionen av choklad- och konfektyrvaror 17 kg per person, vilket motsvarar en ökning med 76 % sedan 1980. Konsumtionen av läskedrycker, cider m.m. har nästan tredubblats till 84 liter från år 1980 till år 2012. Häri ingår också konsumtion av mineralvatten och kolsyrat vatten med tillsats av socker eller aromämnen. //Christina Wikberger

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Konsumtion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Konsumtionen av köksväxter har fördubblats sedan år 1980

  1. Ping: 10 i topp mest klickade inlägg: Plats 3 Köttkonsumtionen i världen | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Vår konsumtion av mjölk har minskat med 11 liter per person och år mellan 2007 och 2012 | Jordbruket i siffror

  3. Ping: Rädda världen – hata kossor! | iniskogen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s