Totalkonsumtion eller förbrukning av kött 1967-2012 med prognos för år 2013

älgköttI konsdags publicerade vi officiell statistik över konsumtion av livsmedel i Sverige fram till och med 2012. Idag har Jordbruksverket publicerat en nyhet om förbrukning av kött per person  där vi också gjort en prognos för år 2013. Två olika nyheter, frågar du dig? Egentligen inte. ”Förbrukning av kött” i nyheten betyder i det här fallet detsamma som ”totalkonsumtion av kött” som används i det statistiska meddelandet. Vi har i nyheten valt att ta bort ordet ”konsumtion” för att siffran inte ska förväxlas med exempelvis den mängd vi äter som rent kött, eller vad vi faktiskt har på tallriken när vi också tagit bort ben och dylikt. Med det sagt visar vår prognos att förbrukningen av kött per person ökar mellan åren 2012 och 2013.

Förbrukningen av kött per person ökar

aStatistiken visar att förbrukningen av kött per person har ökat med nästan 3 kilo per person och år mellan åren 2012 och 2013, men bara är 1 kilo högre än den var år 2011. Prognosen tyder alltså på att nedgången i förbrukning under år 2012 inte var början på en ny trend utan en tillfällig minskning. Samtliga av de stora köttslagen nötkött, griskött och fjäderfäkött har ökat med 1 kg per person och år medan förbrukningen av övrigt kött varit oförändrad.

köttkonsumtiona

I diagrammet nedan visas utvecklingen mellan åren 1966 och 2013. Utvecklingen visar att förbrukningen av kött ökat med 67 % från 52,7 kilo år 1966 till 88,5 kilo år 2013.

I ett tidigare blogginlägg har vi redovisat prisutvecklingen för kött sedan år 1967. Relativt alla övriga varor vi köper sjönk priset på kött under 1970-talet. Därefter steg priset under 1980-talet för att återigen sjunka under de avregleringar som gjordes i slutet av 1980-talet. 1995 blev vi medlemmar i EU. EU-medlemskapet innebar att importen av kött ökade. Sedan mitten av 1990-talet har prisutvecklingen för kött varit relativt oförändrad. //Ann-Marie Karlsson

köttkonsumtion

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Totalkonsumtion eller förbrukning av kött 1967-2012 med prognos för år 2013

  1. Ping: Renar och julen | Jordbruket i siffror

  2. Ping: 10 i topp mest klickade inlägg: Plats 3 Köttkonsumtionen i världen | Jordbruket i siffror

  3. Ping: Totalkonsumtion av kött 1973-2011 med prognos för år 2012 | Jordbruket i siffror

  4. Ping: Köttkonsumtionen ökar, se diagram över utvecklingen sedan 1980 | Jordbruket i siffror

  5. Ping: Så har köttkonsumtionen utvecklats i förhållande till köttpriset | Jordbruket i siffror

  6. Ping: Kött! Enkelt och symbolladdat! Ett vegetariskt inlägg. – Matslav

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s