Renar och julen

Renar är ett rätt vanligt julkortsmotiv. Mina julkort i år t.ex. föreställer en tomte som åker på en släde flugen av renar. Renar ingår i våra jultraditioner även om renarna likväl som tomten kanske inte har så mycket att göra vare sig med den rennäring som bedrivs i de nordliga delarna av Finland, Sverige, Norge och Ryssland eller med den lilla grå gårdstomte som vaktade gården mot faror i vår svenska tradition.  

Rennäringen producerar kött. Siffrorna som vad gäller produktion av renkött kommer från Sametinget visar att produktionen har minskat jämfört med produktionen på 1990-talet. Totalkonsumtionen som vi tar fram i vår konsumtionsstatistik följer produktionen rätt väl. År 2012 var totalkonsumtionen av renkött runt 200 gram per person och år. Det kan jämföras med viltkött där totalkonsumtionen är 2 kilo per person och år. Vi äter inte så mycket renkött alltså, vilket är litet synd eftersom det är så gott. //Ann-Marie Karlsson

renkött

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s