Tio i topp Mest klickade inlägg Plats 1: Arrendepriser

Arrendepriser för åker- och jordbruksmark var vårt i särklass mest klickade blogginlägg under år 2013. Statistiken bygger på en urvalsundersökning vi gör vartannat år. arrende1Resultatet visas till vänster. Siffrorna visar, som man kan förvänta sig, att arrenderpriset är högre i områden med goda produktionsförutsättningar och lägre i områden med sämre produktionsförutsättningar.  

Vi har också skrivit mera om arrenden på bloggen. Vi har bland annat visat var i Sverige som det finns flest arrenden. Vi skrev om att den arrenderade arealen har ökat från 25 % år 1932 till 42 % år 2010. I blogginlägget visade vi också nedanstående kartbild där man kan se att andelen arrenderade arealer nu är högre i skogsbygderna. På 1930-talet var andelarna som högst i slättbygderna.

På 1930-talet var det också vanligare att en stor jordägare arrenderade ut mark till små brukare av marken, nu är det oftast tvärtom. De jordbruksföretag som brukar marken har oftast flera arrenden från jordägare med mindre arealer.

//Ann-Marie Karlsson

arrende

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s