Harald Svensson väljer en viktig siffra: 537 000 en siffra som är bra för jordbrukarnas ekonomi

Harald+SvenssonIdag är det vår chefsekonom Harald Svenssons tur att presentera en viktig siffra från år 2013. Harald har valt 537 000. En siffra som troligen kommer att påverka jordbrukarnas plånböcker positivt år 2014. Han skriver…

Sådden under hösten 2013 blev 537 tusen hektar. Detta är rekord för höstsådda grödor, åtminstone för de senaste 15 åren, längre bakåt har jag inte kollat. Åren 2008 och 2009 var snuddande nära. Rekordet 2013, jämfört med 2008 och 2009, beror på större sådd av både spannmål och oljeväxter.

Höstsådd påverkar skördarna positivt

Skördarna av spannmål och oljeväxter påverkas positivt av hur stor höstsådden blir. Till exempel har skillnaden mellan höstvete (drygt 6000 kg) och vårvete (drygt 4000 kg) de senaste fem åren varit ca 2000 kg per hektar och mellan höstraps (knappt 3500 kg) och vårraps (knappt 2000 kg) ca 1500 kg per hektar. Jämförelsen är enbart en fingervisning, de lägre skördarna för vårsådda grödor beror också på att höstsått och vårsått har olika tyngdpunkt geografiskt.

Uppgifter från 1997 och framåt visar att höstsådden kan uppgå till i varje fall 450 tusen hektar om vädret är hyfsat under hösten. Gynnsamma skördeförhållanden och bra väder tills sådden är avklarad är av största betydelse. Men 2012 var riktigt uselt, bara 360 tusen hektar och 2011 var inte stort bättre.

Höstrapsen ökar men höstvete står för merparten av höstådden

De senaste åren har höstrapsen ökat starkt. Från 20 tusen hektar för 10-15 år sedan till idag 80 tusen hektar. Bättre lönsamhet i oljeväxtodlingen är givetvis starkt bidragande. I rättvisans namn bör läggas till att oljeväxtodlingen var nere i en svacka under 1990-talet. Tidigare hade den varit betydligt större.

Men den gröda som svarar för den absoluta merparten av odlingen är höstvete. Sådden blev i höstas 380 tusen hektar. Tidigare har siffran pendlat mellan 210 tusen och 360 tusen hektar.

Varje extra kilo är bra för jordbrukarnas nettoinkomster

Givetvis ska vi glädja oss åt de goda förhållandena under hösten 2013. Hektarskördarna blev bra och höstsådden gick galant. Varje extra kilo på hektarskörden ger ett högt ekonomiskt netto eftersom merkostnaden i stort sett bara är torkningskostnaden. Men det finns givetvis ett men, nu beror det på att grödorna övervintrar bra, att de växer till bra och att skördearbetet nästa höst inte hindras av regn. //Harald Svensson

Utvecklingen av höstsådden för spannmål och oljeväxter 1997-2013, hektar

höstsådd

Fakta om höstsådd:

  • De spannmålsslag som sås på hösten är höstvete, höstråg, höstkorn och rågvete. Nästan 85 % av den höstsådda spannmålen var 2013 höstvete.
  • De oljeväxtslag som sås på hösten är höstraps och höstrybs. Höstraps har under senare år svarat för mer än 99 % av höstsådden av oljeväxter.

Harald Svensson

Chefsekonom, Jordbruksverket

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s