Christina Nordin väljer en siffra från år 2013: 6 av 10 jordbrukare är klimatmedvetna

Christina Nordin divisionschef för divisionen Främjande och förvaltning, min divisionschef, får börja år 2014 med en intressant siffra från år 2013. Hon valde 6 av 10 det vill säga 60 %. Hon skriver…. 

Majoriteten av lantbrukarna är klimatmedvetna

Klimatförändringarna är en av våra största utmaningar, något som sägs så ofta att det nästan uppfattas som ett mantra. Men det är ju sant. Och att jordbruket är en viktig aktör vet vi också, både som en lösning av många problem och en aktör som påverkar klimatet negativt.

Men vi måste ha mat, så att vidta åtgärder som omöjliggör eller kraftigt försvårar för jordbruket är förstås de mest orealistiska och minst önskavärda åtgärderna. Att tillsammans med lantbrukarna utveckla och anpassa företagen till ett förändrat klimat är det som måste göras.

En förutsättning är då att lantbrukarna har kunskap, vill och kan genomföra angelägna åtgärder. Det är därför glädjande att den undersökning som Jordbruksverket genomförde i början av året visade att en tydlig majoritet, 60 procent, av de svenska lantbrukarna såg sig själv som klimatmedvetna. Och det som gör siffran viktig är att undersökningen också visade att medvetenheten var starkt kopplad till intresset för att anpassa sin verksamhet, och till kunskapen om hur man ska gå till väga.

energiPå frågan vad som skulle öka deras intresse för klimatanpassning ännu mer uppgav flertalet ekonomiska faktorer (ökad betalningsvilja och efterfrågan på klimatanpassade produkter), ökade stödmöjligheter och att åtgärder också leder till kostnadsbesparingar.

Se mer i statistikrapport 2013:3.

// Christina Nordin, Divisionsdirektör Jordbruksverket

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s