Tio i topp lista mest lästa inlägg år 2013: Bubblare om åkermarkens värde

Tio  i topp listor innehåller  bubblare. En sådan är vår åkerklassifiseringkarta om gradering av åkermark. Det vill säga var i Sverige är åkermarken värdefullast för produktion av mat. Kartan är från 1970-talet, gjordes av Lantbruksstyrelsen och ingick då som ett underlag för att hjälpa kommuner och andra att värdera jordbruksmark i exploateringsfrågor. Under år 2013 gjorde Jordbruksverket ett regeringsuppdrag  om exploatering av åkermark. Kartan digitaliserades och publicerades återigen. 

Kartan har också en lite tänkvärd historia. Till kartan hör en PM från 1970-talet. Jag fick denna PM för något år sedan av en kollega som skulle gå i pension. Hon var rädd att den skulle slängas och trodde den var viktigt. (Ända sedan jag var involverad i Jordbruket i siffror 1866-2007 får jag då och då intressanta material av kollegor som går i pension av just den anledningen. Det ska bli spännande att se vilka fler som kommer till heders?).

När jag berättade för min pensionerade kollega att kartan är populär på bloggen tyckte hon att det är kul att vi publicerar gammalt gediget material. Och så är det ju. I dessa tider när vi tycker årets 10 i topp lista känns litet gammal och vi räknar dagens klick, likes och följare så kan det ju vara bra att komma ihåg att vårt arbete inte handlar om att synas idag. Arbetet handlar inte bara om att vara viktiga och relevanta idag utan också att arbeta med det som har betydelse om 40 år.

//Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s