Blött – torrare – dränerat

I år har vi mer än 60 statistiska meddelanden att se fram emot. Det innebär att ni flera gånger i veckan har chans att ta del av färsk statistik inom jordbruksområdet.  Året börjar dessutom bra, med ett statistiskt meddelande om dränering. En statistik vi slutade med på 1980-talet, men som nu blivit aktuell igen.  

Nästan 80 % av åkermarken är tillfredställande dränerad

Många svenska åkrar behöver dränering för att kunna brukas. Hade de inte varit dränerade hade de varit alldeles för blöta för att kunna användas. Jordbruksverket har i en enkätundersökning frågat svenska jordbruksföretagare om dräneringen på deras åkrar. Resultatet visar att nästan 80 procent av jordbrukarna bedömer att åkermarken har en tillfredställande dränering och därmed inte är för blöt för att användas.

50 % av åkermarken är systemtäckdikad

Nästan 50 procent av all åkermark har dränerats med tekniken som kallas systemtäckdikning. Det betyder ett system av nedgrävda diken som dränerar åkern. Andelen av åkermarken som är systemtäckdikad är nästan dubbelt så stor 2013 som när den första gången mättes 1927. Hur mycket åkermark som är systemtäckdikad varierar över landet. Mest omfattande är den i Västmanlands län där 69 procent av åkerarealen är systemtäckdikad och minst omfattande är den i Jönköpings län där andelen är 15 procent.

Resulteten redovisas för riket och för alla län i vårt statistiska meddelande.

//Tobias Elmquistdränering

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s