Åkerarealen minskar men den andel som är täckdikad ökar

Täckdikning har länge ansetts som en bra metod för att öka jordens avkastning. Under perioden från 1800-talet fram till 1930 så ökade arealen åkermark från 1,5 miljoner hektar till 3,8 miljoner hektar. I den processen var markavvattningen viktig och ny mark vanns bland annat genom torrläggning av kärr och mossar. Från 1840-talet och framåt fanns det statligt stöd för markavvattningsåtgärder, ett stöd som fanns kvar till 1980-talet.

Täckdikningens omfattning följdes med stort intresse i flera jordbruksräkningar från 1920 fram till 1950-talet, men under andra halvan av 1900-talet har det endast undersökts 2 gånger. I år var det alltså dags igen. Preliminära resultat finns i det statistiska meddelande som vi publicerade i veckan. täckdike Andelen täckdikad mark är större 2013 än när den första gången undersöktes 1927. Även om utvecklingen är svår att studera i detalj på grund av ett litet antal mätpunkter så är trenden ökande. 1927 var andelen täckdikad mark 25 % och 1951 så var den 27 %. 1982 var andelen 34 % och 2013 hade den ökat till 49 %. Ökningen av andelen täckdikad mark bör även ses i relation till en minskande mängd åkermark. I diagrammet visas den andel av åkermarken som varit täckdikad.

//Ann-Marie Karlsson

pacioli, frida, spannmål 151

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta, Produktionsmedel och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s