Yngre jordbrukare arrenderar mer och äger mindre

ATL har just publicerat en nyhet om att unga jordbrukare vill köpa mark. Det gjorde att jag blev litet nyfiken på vad vår statistik visar. Hur mycket åkermark äger unga arrjordbrukare? Hur mycket åkermark brukar de?

Våra senaste siffror är från 2010 och visar att antalet unga jordbrukare är litet. Endast 229 jordbrukarare är under 25 år. Antalet jordbrukare under 35 år är knappt 3 000 stycken. Diagrammet ovan visar också att var fjärde jordbruksföretagare var 65 år eller äldre år 2010, vilket är en ökning jämfört med år 2007. Knappt var femte jordbruksföretagare var under 45 år. Åldern på de företagare som driver sitt jordbruk i bolagsform (juridisk person) framgår inte.

Statistik om andelen arrenderad mark efter jordbrukarens ålder

Vi har också gjort en specialbearbetning som visar om den åkermark som finns i de olika åldersgrupperna är ägd eller arrenderad. Bearbetningen visar att andelen arrenderad åkermark av den totalt brukade marken minskar när företagarna blir äldre. De jordbrukare som var under 25  år arrenderade 68 % av den åkermark de brukade. Motsvarande andel för jordbrukare 65 år eller äldre var 28 %. arrenderad

Andel arrenderad åkermark är hög för juridiska personer vilket delvis beror på att företagarna ibland har driften av jordbruket i bolagsform och arrenderar marken av sig själva, som markägare. De juridiska personerna har också i genomsnitt mer åkermark än övriga företag och stora företag arrenderar en högre andel av den mark de brukar än mindre företag. Vi har tidigare på bloggen skrivit om andelen arrenderad areal för mjölkföretag.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer, Registerbearbetningar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s