Vi köper hem fler gurkor och tomater

tomat och sallad1

I vår databas finns uppgifter om direktkonsumtionen av t.ex. gurka och tomater. Direktkonsumtionen berägurkaknas som den mängd gurka och tomater vi bär hem från affären eller äter på restaurang. Tomaterna i tomatketchup räknas inte med.   

Diagrammet  visar att direktkonsumtionen av tomater har nästan fördubblats de senaste 30 åren. Vi åt 5,3 kilo per person år år 1984 jämfört med 9,9 per person 2012. Just för tomater är det ju lätt att förstå när man ser utbudet i butiken av tomater i alla möjliga former och storlekar. Själv är jag mest förtjust i de tomater jag odlar själv, men därnest kommer körsbärstomater.

Direktkonsumtionen av gurka har också ökat från 3,4 kilo per person år 1984 till 5,7 kilo per person år 2012.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s