Värdet av spannmålsproduktionen minskade med 25 % år 2013.

Vi gör en prognos i december och idag publicerade vi en preliminär rapport över utvecklingen av värdet av Sveriges jordbruksproduktion mellan 2012 och 2013. Jämfört med den prognos vi gjorde i december bedömer vi att värdet av spannmålsproduktionen har sjunkit. I december bedömde vi att värdet minskat med 20 %, nu bedömer vi att värdet av spannmålsproduktionen minskat med 25 %.  Minskningen beror på att vi bedömde att priserna för den spannmål som skördades i höstas sjunkit eller kommer att sjunka mer än vi trodde i december.  

I rapporten över den preliminära utvecklingen bedömer vi att värdet av vegetabilieproduktionen sjunkit med 10 %, jämfört med 8 % i december. Samtidigt bedömer vi att värdet av animalieproduktionen ökat med 8 % jämfört med 7 % i december.  Sammantaget innebär det att vi bedömer att värdet av jordbrukets produktion minskar med 2,3 % % år 2013 jämfört med vår bedömning i december som var en minskning med 1,6 %.

//Ann-Marie Karlsson

pacioli, frida, spannmål 077

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s