12 % av hushållens utgifter består av livsmedel 2 % av alkohol

matI de nationalräkenskaper som SCB publicerar finns uppgifter om hushållens konsumtionsutgifter. Uppgifterna finns också i SCB:s statistikdatabas under nationalräkenskaper.

Totalt var  hushållens konsumtionsutgifter 1 663 miljarder kr år 2012. Konsumtionsutgiften för livsmedel och alkoholfria drycker var 204 miljarder kr.

Paj-diagrammet nedan, där källan är SCB: statistikdatabas avsnittet om nationalräkenskaper, visar hur utgifterna fördelar sig mellan olika ändamål.

Livsmedel och alkoholfria drycker svarade för ungefär 12 % av hushållens utgifter år 2012. Alkohol svarade för 2 % av de totala utgifterna. Det innebär att 14 % av hushållens utgifter bestod av mat och drycker. Den största posten är utgifter för bostad och utgifter  förknippade med att bo som svarade för 27 % av hushållens utgifter.  

bnp 1

Utgifterna för livsmedel ökar men den andel av hushållets totala konsumtionutgifter som är livsmedel minskar 

Det är möjligt att studera utvecklingen bakåt i tiden. År 1994 t.ex. utgjorde livsmedel och alkoholfria drycker 14 % av de totala konsumtionsutgifterna och alkoholhaltiga drycker 3 %. Den andel av hushållens konsumtionsutgifter som är livsmedel har alltså sjunkit. Hushållens konsumtionsutgifter har däremot ökat både i löpande priser och i fasta (inflationsjusterade) priser. Det innebär att trots att den andel som huhållen lägger på livsmedel har minskat så har den totala konsumtionsutgiften ökat. Det vill säga vi lägger mer pengar på mat, samtidigt som den del av våra pengar som vi använder till att köpa mat för minskar.

Det är också möjligt att dela upp livsmedel i ett antal delposter och dessutom att studera utvecklingen av dessa poster sedan år 1994 och framåt. I diagrammet nedan jämför jag hushållets konsumtionsutgifter för livsmedel inklusive alkoholfria drycker och alkoholhaltiga drycker åren 1994 och 2012. Diagrammet visar att andelen av hushållens konsumtionsutgifter för livsmedel har :

  • ökat för kött, mjölk ost och ägg, frukt samt alkoholfria drycker
  • minskat för alkohol, sötsaker, oljor och fetter

Det är förstås viktigt att komma ihåg att utgiften består av en kvantitet multiplicerad med ett pris. En ökning av en utgift kan alltså både bestå av att vi äter mer av varan, men också av att den blivit dyrare.

//Ann-Marie Karlsson

bnp

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 12 % av hushållens utgifter består av livsmedel 2 % av alkohol

  1. Ping: Konsumentens pris för socker, apelsiner, kött, brännvin och mycket annat från 1960-talet till 2012 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s