12 i topp areal havre i världen

havre1

Jag brukar göra 10 i topplistor, men eftersom Sverige på listan över de länder som odlar havremest havre kommer på 12:e plats, så tyckte jag det var läge att göra ett undantag. Siffrorna kommer från år 2012.

Havrearealen är störst i Kanada följt av Australien och Polen. Bland våra nordiska grannar så kommer Finland före oss på listan. Det odlas altså mer havre i Finland än det gör i Sverige. Totalt odlades havre på 9,6 miljoner hektar i världen vilket innebär att 11 % av världens havre odlas i Kanada.

Jag har också jämfört arealen havre med den totala arealen åkermark. Den jämförelsen visar att 14 % av Finlands åkerareal odlas med havre. Motsvarande andel för Sverige är 7 %. Om jag istället gjort en topplista över den andel av åkermarken som odlas med havre så hade Finland kommit på första plats med sina 14 %. Norge och Chile hade kommit på en delad andraplats med 8 %. Sverige hade precis missat prispallen och kommit fyra med sina 7 %.

Alla siffrorna finns i FAO:s fantastiska statistikdatabas. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer, Fascinerande fakta, Internationellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s