Så har köttkonsumtionen utvecklats i förhållande till köttpriset

Jag läste i veckan en artikel på SvD:s brännpunkt som argumenterade för att vi bör äta mindre kött. I artikeln är författarna kritiska till att butikerna använder kött som lockvara och därmed säljer kött billigt. Köttkonsumtionens storlek har vi ju skrivit om tidigare här på bloggen och också om konsumentpriset för kött i ett längre perspektiv.

kpi1Jag roade mig därför att jämföra en inflationsjusterad prisutveckling för kött med motsvarande indexserie över köttkonsumtionen. Jag har tagit den indexserie som finns hos SCB för konsumentprisindex varugruppen kött och inflationsjusterat den. Det vill säga om indexet för köttpriset är över 100 så har priset ökat mer än inflationen jämfört med basåret 1980. Om linjen går neråt minskar priset med kött i förhållande till inflationen om linjen går uppåt ökar priset i förhållande till inflationen.

För att jämföra med konsumtionen så indexerade jag också konsumtionen med basår = 1980. Det vill säga om linjen är över 100 så äter vi mer kött per person än vi gjorde år 1980 om den är lägre så äter vi mindre. Om linjen går neråt minskar köttkonsumtionen om den går uppåt så ökar den.

Jämförelsen visar att när priserna på kött ökade under 1980-talet så minskade vår köttkonsumtion. När priserna på kött sedan minskade ökade vår köttkonsumtion, en utveckling som fortsatt även när köttpriserna varit konstanta.

Jordbruksverket gav ut en rapport 2009 där vi tittade på priselasticiteten för bl.a. kött. Det vill säga om priset för kött går upp med 1 % hur många procent förändras då våra inköp av kött. Resultaten visade att vi påverkas av priset på kött. Om priset på en viss typ av kött ökar så köper vi mindre av den typen och byter ut den mot billigare köttslag eller fisk. Den inkomst vi har dvs. hur mycket pengar vi har att köpa varor för påverkar också köttkonsumtionen. Om vår inkomst ökar så ökar också vår köttkonsumtion.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Konsumtion och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s