Får- och lammkött: Prisutveckling och slaktens storlek

ekofårfårI dag publicerade vi ett statistiskt meddelande om priser där de första preliminära årssiffrorna för samtliga månader år 2013 finns med.

I det här blogginlägget har jag valt att titta på priser för får- och lammkött. Prisstatistiken visar att för samtliga månader har priserna varit högre år 2013 än de var under år 2012. Variationerna i pris under året syns också tydligt. Priserna är betydligt högre på våren än de är under hösten. Slakten däremot visar som man kan tänka sig en motsatt utveckling. Antalet slaktade får inklusive lamm är minst på hösten och flest på våren.

får_olamma

På Eurostats hemsida finns siffror fram till och med 2012. Jag har valt att visa prisutvecklingen i Sverige jämfört med EU:27 samt Irland. Anledningen får_olammtill att jag valde Irland är att nästan hälften av den import av lammkött som kommer från andra EU-länder kommer från Irland.

Som ni kan se av diagrammet till höger så följde de svenska fårägarnas priser såväl de irländska som priserna i hela EU fram till och med 2009. Därefter har de svenska priserna inte ökat i samma takt som priserna på Irland och inom EU.

Mellan åren 2011 och 2012 ökade dock de svenska priserna samtidigt som priserna inom EU sjönk. När Eurostat väl publicerar priser för år 2013 ska det bli spännande att se om de svenska fårägarnas priser hunnit ifatt EU-priserna.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Får- och lammkött: Prisutveckling och slaktens storlek

  1. Per skriver:

    Avräkningspriset i diagrammet som jämför mellan olika länder är det endast ett genomsnittspris enligt avräkningspriset eller har man tagit hänsyn till antalet djur som slaktas vid olika priser?
    Tycker mig ha märkt att det endast är i Sverige slakterierna betalar så olika efter årstid.
    Eftersom antalet slaktade djur under best betalda tiden är litet gentemot höstslakten kan ett genomsnittspris kanske bli missvisande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s