Få utländska rötter i det svenska jordbruket

Trots en globaliserad värld så finns det få bönder med rötter i annan mylla än den svenska. Det visar statistik som Jordbruksverket idag publicerar.  Endast 1 av 50 jordbruksföretagare och 1 av 20 av de sysselsatta i jordbruket har utländsk bakgrund. Andelen med utländsk bakgrund i jordbruket är betydligt lägre än andelen med utländsk bakgrund på arbetsmarknaden som helhet.

Även om det är få som har utländsk bakgrund så är det intressant att undersöka gruppen närmare. Det finns generellt sett fler män än kvinnor inom jordbrukssektorn och de är också äldre än vad arbetskraften överlag är. Men bland personer med utländsk bakgrund inom sektorn så är åldrarna lägre och könsbalansen jämnare än bland de svenska kollegorna. Men trots det så är det en bit kvar till situationen på arbetsmarknaden som helhet även för personer med utländsk bakgrund i jordbrukssektorn. 

Ursprunget hos personer med utländsk bakgrund varierar men Norden och EU25 är de vanligaste regionerna. I diagrammet nedan visas vilka ursprungsregioner de utrikes födda jordbruksföretagarna har.

//Tobias Elmquist

enav50

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s