Odling av salix 2005- 2013

poppelaOm du funderar på att börja odla energigrödor finns nu kalkyler på Jordbruksverkets hemsida. Kalkylerna ger ett underlag för att bedöma om det är lönsamt att byta från t.ex. spannmål till salix.

Sammanfattningsvis visar de att på att lantbrukare som levererar grödor till biogasanläggningar får mer betalt nu än tidigare. Lönsamheten minskar däremot för spannmål, oljeväxter samt de energigrödor som används till kraft- eller värmeproduktion.

poppelDetta gjorde mig litet nyfiken på hur stor odlingen av salix, poppel och hybridasp är. Den mesta arealen 10 300 hektar odlas med salix. Arealen minskade dock år 2013.

Den areal som odlas med poppel eller hybridasp är betydligt mindre. Arealen poppel var 1 200 hektar år 2013 och arealen av hybridasp var endat 325 hektar.

//Ann-Marie Karlsson

poppel

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s