Sysselsatta med utländsk bakgrund i Jordbruket

Vi gav för ett par veckor sedan ut en rapport om personer med utländsk bakgrund i jordbruket. I rapporten kan du läsa hur många personer det är och vilka länder de representerar. För att synas i denna statistik måste personerna vara folkbokförda i Sverige och sysselsatta under november månad. Statistiken visade att det fanns drygt 3 500 sysselsatta med utländsk bakgrund inom jordbrukssektorn 2011 vilket motsvarar 6 % av samtliga sysselsatta inom jordbruket.

Som ni förstår ingår då inte de personer som kommer hit och arbetar tillfälligt i jordbruket.  Dessa personer betalar också skatt i Sverige. Om de bara är här högst ett halvår betalar de en lägre skatt så kallad SINK-skatt. 2011 betalade 6 288 personer sysselsatta inom jordbruket SINK-skatt. Om de arbetar längre tid men inte är folkbokförda i Sverige betalar de lite högre skatt. Det  fanns 2 092 personer som gjorde det. För dessa sammanlagt 8 380 personer finns ingen information i registret från vilket land de kommer. Siffrorna kommer från SCB:s sysselsättningsstatistik.

Tillsammans visar alltså den registerbaserade statistiken från SCB att ytterligare 8 380 personer med utländsk bakgrund arbetade i det svenska jordbruket förutom de drygt 3 500 som redovisats i rapporten.

Tobias Elmquist

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Sysselsättning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s