Mjölkpris till bonden januari 2012 till januari 2014

I förra veckan publicerade vi prisstatistik för januari. Den visar att det pris jordbrukaren fick per kg mjölk var högre under januari 2014 jämfört med januari 2013. I januari 2014 fick jordbrukaren för konventionell mjölk med faktisk fetthalt 3,89 kr per kilo. Under januari 2013 var motsvarande pris 3,38 kr per kilo. Det innebär att jordbrukaren fick 50 öre mer för mjölken under januari 2014 jämfört med januari 2013.

mj

Jordbrukare som producerade ekologisk mjölk fick 77 öre mer per kilo för den ekologiska mjölken jämfört med om han eller hon hade haft konventionell produktion. Det innebar att priset för ekologisk mjölk var 4,66 kr per kilo under januari 2014. Merbetalningen för ekologisk mjölk har varierat mellan 77 och 79 öre det senaste året.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Priser och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mjölkpris till bonden januari 2012 till januari 2014

  1. Jacob Arén skriver:

    Finns det statistik på hur mycket olika företag betalar sina bönder för mjölken? Är det lönt alls att försöka påverka som konsument?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s