Användningen av energi- och smörjmedel i jordbruket

pacioli, frida, spannmål 055Det är Jordentimme på lördag. Låter fånigt! Men hur skulle du översätta Earth hour?

Hur som helst jag tycker det är ett bra tillfälle inte bara att ”kura skymning” utan också att redovisa användningen av energi- och smörjmedel i jordbruket. Gruppen heter så men består i praktiken av el och drivmedel. I EAA, jordbrukets del av nationalräkenskaperna kan man se värdet dvs. jordbrukarnas totala kostnad för energi- och smörjmedel.

I löpande priser har kostnaderna för energi- och smörjmedel fördubblats från 2 miljarder till 4 miljarder kr mellan åren 1990 och 2012.

Det är också möjligt att studera utvecklingen i fasta priser. I diagrammet har vi använt 2005 års fasta priser. Om man redovisar ett värde i ett visst års prisnivå så får man en bild av volymförändringen, dvs förändringen av den kvantitet som används. Diagrammet visar att volymen har halverats mellan åren 1990 och 2012. Kvantiteten driv- och smörjmedel har alltså minskat. De förklaringar som ofta anges är färre företag med djur, och effektivare energianvändning.

//Ann-Marie Karlsson

eaa

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Produktionsmedel och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s