10 i topplistor över växtodlingen i Sverige

odlingI måndags gjorde jag ett inlägg där jag tittade på andelen företag  som odlade spannmål respektive vall. Nu har turen kommit till inte mindre än tre 10  i topp listor. Listorna är hämtade från tabell 6a och 6b i vårt statistiska meddelande om åkermarkens använding. I meddelandet finns fler grödor för den som vill ha en mer fulsltändig lista.

Odling av grödor

Slåtter- och betesvall toppar listan med 1100 000 hektar.  Därefter följer tre spannmål, vårkorn med 379 000 hektar, höstvete med 210 000 hektar och havre raps1med 201 000  hektar.

Höstraps kommer på 7:e plats och vårraps på plats 8.

 

Antal företag med odling

vallFlest företag har slåtter- och betesvall. Hela  56200 företag odlar vall, vilket innebär att vallodlarna har en ohotad förstaplats på listan. På andra plats kommer träda med 19 600 företag följt av vårkorn med 16 900 företag.

Genomsnittlig areal av grödorna per företag 

Höstvete är den gröda där genomsnittsarealen är högst 28 hektar per företag. Vårkorn och vårvete följer efter med 22 hektar per företag vardera. På fjärde plats kommer vårraps. Den genomsnittliga arealen slåtter- och betesvall per företag är 20 hektar.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer, Företag och företagare och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s