Mjölkproduktionen ökar

kor1Förra veckan publicerade vi statistik om animalieproduktionen i Sverige. Den visar att mjölkproduktionen som mäts som invägd mjölk vid mejeri var 251 tusen ton i januari 2014. Det är en ökning med 6 tusen ton jämfört med januari 2013 då mjölkproduktionen var 245 tusen ton. Om man jämför produktionen månad för månad de senaste två åren så har produktionen varit något högre varje månad det senaste halvåret jämfört med motsvarande månad året innan.

Vi har också årsstatistik. Tittar man i den ser man att sedan EU-inträdet 1995 har produktionen varit som högst åren 1999 och 2000 med över 3,3 miljoner ton. Därefter minskade produktonen fram till år 2011. Då vände utvecklingen och de senaste tre åren har produktionen ökat svagt. År 2013 vägde mejerierna in 2,87 miljoner ton mjölk i Sverige.

mjölk

Mest mjölk, knappt 5 miljoner ton i slutet på 1940-talet

I vår historiska publikation ”Jordbruket i siffror visar vi utvecklingen för hela 1900-talet. I den den kan man läsa att den totala mjölkproduktionen ökade under 1920–1930-talet och på slutet av 1930-talet hade den ökat till strax under 5 miljoner ton.

Foderskördarna misslyckades under år 1940 och år 1941 samtidigt som införsel-möjligheterna för foder var begränsade under kriget. Det ledde till foderbrist och en utslaktning av djur, vilket i sin tur fick till följd att mjölkproduktionen minskade och nådde en bottennivå under år 1942. Den totala produktionen av mjölk steg återigen efter kriget och var vid slutet av 1940-talet tillbaka på förkrigsnivån strax under 5 miljoner kg. Därefter föll mjölkproduktionen fram till slutet av 1960-talet, för att återigen stiga fram till mitten av 1980-talet. Därefter har  mjölkproduktionen med några undantag varit konstant eller sjunkit måttligt.

För den som vill läsa en hyllning till kon eller grotta ner sig i fler diagram om mjölkkor och mjölkföretag är det bara att följa länkarna eller söka på mjölk. //Ann-Marie Karlsson

mjölka

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Fascinerande fakta och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s