Jordbrukarna planerar att dränera mera

Lagom är bäst. Det gäller för mycket här i livet och även för åkergrödor. Därför behöver åkrarna dräneras för att grödorna ska få precis lagom mycket vatten. Väl dränerad mark klarar både översvämningar och torrperioder bättre än dåligt dränerad mark. 2013 genomförde Jordbruksverket en undersökning om åkermarkens dränering. Preliminära resultat redovisades 8 januari och nu redovisas slutlig statistik.

Täckdikning behövs

Undersökningen visar bland annat att 78 % av åkermarken bedöms ha en tillfredställande dränering och 49 % är systemtäckdikad. 14 % av marken bedöms behöva nytäckdikning och 15 % bedöms behöva omtäckdikning.

4 av 10 företagare planerar att underhålla öppna dikendränering

Undersökningen innefattar också omfattningen av dräneringsdiken, både öppna diken och kulverterade utloppsdiken. Det är betydligt vanligare att det förekommer öppna diken på den brukade marken och 41 % av företagarna har mellan 100 – 1 000 m öppna diken på fastigheten.

Mer än varannan företagare (56 %) anser att det finns ett behov av underhåll av de öppna dikena de närmaste åren och 43 % av företagarna planerar att genomföra sådant underhåll. Andelen som tycker det finns ett behov av underhåll på kulverterade utloppsdiken är betydligt lägre, 20 %. Detta ska ses i relation till att kulverterade utloppsdiken förekommer hos betydligt färre jordbruksföretag jämfört med öppna diken. 69 % av jordbruksföretagen har öppna diken i någon utsträckning medan 36 % av företagarna har kulverterade utloppsdiken i någon utsträckning.

//Tobias Elmquist

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s