10 i topp: Kor och företag med kor per kommun

kor10 i topp per kommun

Idag publicerar vi i databasen statistik över antal husdjur per kommun och antal företag med djur per kommun. Jag har därför gjort fyra 10 i topp listor över antalet kor och företag med kor per kommun. Samtidigt publicerar vi vårt statistiska meddelande om husdjur.

Antalet företag med mjölkkor är högst på Gotland som är en kommun, följd av kommunerna Falkenberg och Borgholm. Antalet företag med kor för uppfödning av kalvar är högst i Hässleholms kommun följd av kommunerna Gotland och Falköping. Det totala antalet kor är högst på Gotland följd av kommunerna Borgholm och Falköping. Falköping och Gotland är alltså med bland de tre främsta kommunerna på alla tre listorna.

Den sista listan handlar om antalet kor per hektar åkermark. Den visar kommuner där en stor del av åkermarken används för foder till kor. Denna lista toppas av Ydre följd av Sävsjö och Gisslaveds kommun. Listan visar att nötkreatur är en viktig del av jordbruket i Småland.

Mer om mjölkproduktion

Antalet kor för mjölkproduktion uppgick till 344 000 i juni 2013. Det är en minskning med 23 % sedan 1999. Mängden mjölk invägd vid mejerier minskade med ca 13 % under samma period. Skillnaden i utveckling förklaras av en ökad avkastning per mjölkko.

Antalet företag inom mjölkproduktion har minskat kraftigt sedan 1999. År 1999 fanns det 14 000 företag med mjölkproduktion, år 2013 hade antalet sjunkit till 4 700. Det ger en minskning med 66 %. Samtidigt har den genomsnittliga mjölkkobesättningen stigit från 32 till 73 mjölkkor mellan 1999 och 2013. Bara mellan 2010 och 2013 har den genom-snittliga mjölkkobesättningen stigit med nästan 12 djur.

Mer om kor för uppfödning av kalvar

Lovisa 028

Antalet kor för uppfödning av kalvar uppgick till 188 800 i juni 2013. Antalet kor för uppfödning av kalvar ökade under en period fram till 2010 men har sedan dess minskat en del. År 1999 fanns det 164 800 kor för uppfödning av kalvar, vilket innebär en ökning med 15 % under perioden. Sedan 2010 har antalet minskat med 4 %.

Antalet företag med kor för uppfödning av kalvar minskar, dock inte i samma höga takt som antalet företag inom mjölkproduktion. Sedan 1999 har antalet företag minskat med 22 % och sedan 2010 är minskningen 9 %. Den genomsnittliga besättningsstorleken upp-gick till 17 djur år 2013.

//Anders Grönvall

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s