Tio-i-topp på grönsaksfälten

VitkålsfältTitt som tätt händer det ju, när man blåser förbi i bilen, att man tittar ut på åkrarna som flimrar förbi och tänker ”undrar vad det egentligen är som växer därute…”. Det kan vi såklart inte svara på, men vi kan ge dig en rimlig möjlighet att gissa. Därför presenterar vi dagens topplista – Odlade grönsaksarealer på svenska åkrar 2011.

På tionde plats med en odlad areal om 181 hektar: Purjolök, vår vän i soppor och grytor.

På nionde plats, odlad på 192 hektar, kommer kålroten, som bär det stolta engelska namnet Swedish Turnip på grund av sitt nordiska ursprung.

Åtta på listan har vi broccoli, något av det näringsrikaste man kan äta och en av Sveriges mest felstavade grönsaker, odlad på 255 hektar.

BlomkålDen sjunde mest odlade köksväxten är blomkål, nära släkt med broccoli och lika näringsrik. Blomkål odlades på 293 hektar.

På sjätte plats hittar vi rödbeta – vacker, god och som bäst i en skål med ångande borsjtj. Rödbeta odlades på 331 hektar år 2011.

Femte mest odlade grönsak på 349 hektar var palsternacka, morotens bleksiktiga dubbelgångare som är så god och användbar med sin karaktäristiska smak: grytor, gratänger, mos, soppor, buljong… Aaaah.

Den fjärde största arealen – 428 hektar – odlades med vitkål, en favorit redan i Romarriket. Och eftersom grillsäsongen ju redan startat är det väl Cole Slaw man först kommer att tänka på…

På tredje plats: Lök. Smaksättare och tillbehör till så mycket. Odlades på 1 017 hektar år 2011.

Den näst mest odlade grönsaken var isbergssallat. Krispig, sval och läskande. Basen i så mången sallad. Odlad på 1 128 hektar. Namnet kommer inte, som man kanske luras att tro, från någon tänkt likhet med ett isberg, utan från att den täcktes med is under
transporten i tåg under 1920-talet.

MorotsradOch vilket grönsak är det nu som saknas? Just det. Morot. Ohotat mest odlad på en areal om 1 927 hektar. Knaprig, vacker och användbar. Rå, kokad, stekt, grillad… Alltid där.

Så om du gissar på någon kålväxt eller rotfrukt nästa gång du passerar förbi en grönsaksåker så kan du känna dig rimligt säker på att gissa rätt. Bland de tio mest odlade köksväxterna är fyra stycken kålväxter, som dessutom är väldigt nära släkt med varandra: kålrot, broccoli, blomkål och vitkål. Utöver dessa är tre av de tio vanligaste grönsakerna rotfrukter: morot, palsternacka och rödbeta. Torftigt? Inte det minsta.

Och om du vill ha mer uppdaterade uppgifter om odlingen av svenska frukter, bär och grönsaker, så publicerar vi ”Skörd av trädgårdsväxter 2013” idag. Där kan du läsa mer om hur odlingen av några av de största svenska ätliga växterna sett ut under det senaste decenniet. //Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s