40 % av alla am-dikor och 4 % av alla mjölkkor finns i besättningar med färre än 25 kor

amdikor2

Solen skiner, gräset växer och det börjar bli dags för kosläpp. Vår landsbygdsstrateg Christel Gustafsson skriver i sin blogg Se landet att det är en tid för eftertanke. En tid att fundera över sambandet mellan våra val i butiken, kor som har möjlighet att beta ute på sommaren och värdet av Sveriges betesmarker.

Själv funderade jag vidare på hur de ser ut de här företagen vars djur betar nästan 80 % av betesmarkerna och som bidrar till hälften av jordbrukets intäkter. Jag delade därför in djuren efter besättningsstorlek. Siffrorna finns dels i vårt statistiska meddelande om husdjur, dels gjorde jag en specialbearbetning från lantbruksregistret.

Knappt 1000 mjölkföretag producerar hälften av mjölken

Statistiken visar att mer än hälften 52 % av alla mjölkkor finns i besättningar med minst 100 kor. 82 % finns i besättningar med minst 50 kor. De allra flesta korna finns alltså i företag med många djur. Andelen företag är litet jämnare fördelad.

kors

Det är värt att tänka på när vi säger att det fanns 4 688 mjölkföretag i juni 2013 att bara 983 företag hade minst 100 kor. Mer än 50 % av korna med tillhörande värden för ungdjursuppfödning och växtodling fanns på dessa företag. Dessa knappt 1000 företag producerar alltså mer än 50 % av mjölken i Sverige och skapar 20-25 % av jordbrukets totala intäkter.

Am-dikor och företag med am-dikor

Strukturen bland företagen med am-dikor ser annorlunda ut. Am-dikor är kor som används för att föda upp kalvar.  Det fanns totalt 11 100 företag med am-dikor år 2013. 80 % av dessa företag hade färre än 25 kor. Motsvarande andel för mjölkföretag var 13 %. Företagen med färre än 25 kor hade den största andelen av korna. 41 % av am-dikorna fanns på dessa företag.

2 % det vill säga 286 företag hade minst 100 kor. Knappt 20 % av korna fanns på dessa företag. För köttdjursuppfödning har alltså de mindre företagen mycket större betydelse än de har för mjölksektorn.

amdiko

 

Siffrorna om ni vill studera dem litet mera i detalj finns i tabellen nedan.

//Ann-Marie Karlsson

amdikors

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Fascinerande fakta, Husdjur, Registerbearbetningar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s