Arealer och skördar av vete de senaste 100 åren

VeteImorgon publicerar vi preliminär statistik över arealer av olika grödor i jordbruket år 2014. Arealen höstsådd vete var stor i höstas. Det gör att det kan vara spännande att titta på odlingen av vete under 1900-talet. (om du klickar på diagrammet nedan blir det större).

Arealen vete var som störst under 1900-talet år 1954. Då var den 432 000 hektar. Anledningen var att förhållanden för höstsådd 1953 var ovanligt gynnsamma. Vårvete var också en betydligt vanliga gröda på 1950-talet än den är idag.  Under 1950-talet ökade spannmålsodlingen  generellt eftersom priserna var fördelaktiga för spannmål jämfört med oljeväxter.

Från och med år 1995 har höstvete varit den dominerande spannmålsgrödan och sedan år 2000 har höstveteskörden utgjort runt 40 % av den totala spannmålsskörden. Arealen höstvete var under 1900-talet som störst 1998 med 359 000 hektar. Går vi in på 2000-talet så redovisas 364 000 hektar år 2003. Båda åren var förhållandena för höstsådd goda. Under senare år har speciella högavkastande fodervetesorter börjat odlas alltmer. I den redovisade skördestatistiken ingår dock även mer lågavkastande höstsådda vetearter såsom dinkel och lantvetesorter.

Vårvete används framförallt för livsmedelsändamål.  År 2012 odlades 17 % av vårvetearealen ekologiskt.

//Ann-Marie Karlsson

vete

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Arealer och skördar av vete de senaste 100 åren

  1. Ping: Arealen vete den högsta någonsin | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s