Totalskörden av spannmål blir 5,1-5,2 miljoner ton

Totalskörden av spannmål blir 5,1-5,2 miljoner ton om hektarskördarna utvecklas som de senaste åren.

Jordbruksverkets skördeprognos kommer den 19 augusti, men många börjar redan nu spekulera om hur stor årets skörd kommer att bli. Det vi som arbetar med officiell statistik på Jordbruksverket kan bidra med så här långt är att hjälpa till med en referenspunkt för alla er som själva vill spekulera om skördens storlek år 2014.

Underlaget visar att om hektarskörden år 2014 blir lika stor som ett genomsnitt av tidigare år så skulle skörden av spannmål bli 5,1-5,2 miljoner ton och skörden av raps och rybs bli mellan 0,29 och 0,32 miljoner ton. Som en jämförelse kan nämnas att år 2013 blev skörden av spannmål 5 miljoner ton och skörden av raps och rybs blev 0,33 miljoner ton.

I år har vi publicerat en statistikrapport som i detalj visar hur vi räknat ut referenspunkten år 2014. Vi har multipliceras genomsnitt av tidigare års skördar per hektar med de preliminära arealerna för år 2014. I rapporten har vi sammanställt:

Om man använder normskörden som bygger på hektarskördarna de senaste 15 åren ger den en något högre totalskörd år 2014speciellt för spannmål än om man använder 5-årsgenomsnitt. Om man använder riksgenomsnitt blir också totalskördarna något högre än om man använder länens siffror och summerar dem till riket. Skillnaden beror på att andelen av högavkastande och lågavkastande grödor förändras mellan länen över åren.

//Ann-Marie Karlsson

pacioli, frida, spannmål 105

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s