Jordbrukarna investerar mindre

traktVarje år undersöker Jordbruksverket hur mycket jordbrukssektorn investerar i nya maskiner, redskap och utrustning och nu har vi precis släppt siffrorna för år 2013. De totala investeringarna uppskattas till 5 698 miljoner kronor. Det är 15 % mindre än året dessförinnan, som även det var ett år av nedgång. Investeringarna är därmed nere på den lägsta nivån sedan krisåren på 1990-talet och minskningen var den kraftigaste sedan 1991.

Inköpen av traktorer utgör den största andelen av investeringarna, ungefär 35 % år 2013 så mindre försäljningsvärden i den branschen får märkbara effekter på totalsumman. Dessa investeringar var 462 miljoner kronor mindre än året innan. Det är en stor nedgång, men det räcker inte med den för att förklara hela minskningen.

redskap

Som tabellen avslöjar minskade investeringarna även i flera andra typer av maskiner och redskap. Till exempel sjönk även investeringarna i mjölkningsutrustning med hela 31 % till 181 miljoner kronor. Investeringarna i stallutrustning och övrig inomgårdsutrustning sjönk också de, om än inte lika kraftigt. Men ett 26-procentigt fall från 575 miljoner är 151 miljoner kronor och det märks tydligt på totalsumman.

Tabellen avslöjar även något annat, att minskningen i totala investeringar varit relativt stor innebär inte att alla branscher upplevt en nedgång. Till exempel var investeringarna i redskap för sådd och spridning, till ett värde om 323 miljoner kronor, i det närmaste oförändrade jämfört med året innan. Inte heller investeringarna i redskap för rotfrukter tycks ha förändrats nämnvärt. I en produktkategori ökade till och med investeringarna, de i redskap för jordbearbetning. Där har investeringsnivån varit stabil de senaste tre åren och 2013 gick den till och med upp med 2 %, till 254 miljoner kronor.

Som sagt börjar investeringarna krypa ner mot 1990-talets nivåer. Justerat för inflation var investeringarna som minst år 1993, då de efter en nästan 20 år lång nedgång bottnade på 3 953 miljoner kronor. Den högsta nivån någonsin var 1976, då jordbrukssektorn beräknas ha investerat 17 461 miljoner kronor i maskiner och redskap. 2013 års investeringar utgör bara en knapp tredjedel av den summan.

// Johan Holmer

redskap1

 

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Produktionsmedel och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jordbrukarna investerar mindre

  1. Ping: Jordbrukarnas investeringar rasar | Landsbygdidag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s