Jordbruksföretagare som är kvinnor brukar mindre areal än män

I vårt statistiska meddelande om Företag och företagare kan man se hur mycket åkermark som brukas av olika kategorier av företagare. De flesta företagan 92 % drivs som enskild firma. För de enskilda firmorna finns ju en fysisk person som företagare. De allra flesta av dessa är män. Av det totala antalet företag drivs 6 % av en kvinna som enskilt företagare och 77 % av en man som enskild företagare. De enskilda företagen med en kvinna som företagaer brukar 6 % av åkermarken medan männen brukar 72 % av åkermarken. Det innebär att företag med en kvinna som företagare i genomsnitt brukar 16 ha per företag medan företag med en man som företagare brukar brukar 35 ha per företag.

De juridiska personerna, framförallt aktiebolag är färre men större. Den genomsnittliga åkermarken som brukas per företag är 136 ha. 19 % av åkermarken brukas av de 6 % av företagen som drivs som juridiska personer.

Övriga företag som t.ex. kan bestå av dödsbon, stiftelser, etc, är få och brukar 3 % av åkermarken. //Ann-Marie Karlsson

ftg

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Företag och företagare och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s