Yngre jordbrukare i Sverige och EU

Det har pratats en del i media i veckan om att jordbrukarnas genomsnittsålder ökar. Jag hörde en intervju med en 80-åring som fortfarande med glädje jobbade 7-8 timmar om dagen. Det är litet häftigt och bådar nog gott för framtiden. Det är inte alla yrken som ger den livskvaliteten eller den möjligheten.

Intervjun gjorde att jag blev litet nyfiken på hur återväxten ser ut. Vilka är jordbrukarna under 35? Hur ser det ut i Sverige jämfört med resten av EU? Jag kollade därför i Eurostats databas. Där finns uppgifter om driftsledare efter ålder. Det är smart att jämföra driftsledare för det innebär att företagaren i enskild firma som ju i de flesta fall också leder driften av företaget kan belysas tillsammans med den som svarar för driften i aktiebolag. Statistiken ger alltså en god helhetsbild av dem som driver jordbruk oavsett företagsform.

 5 % av driftsledarna i det svenska jordbruket är under 35 år

Den vänstra delen av diagrammet visar andelen driftsledare under 35. Här kommer Sverige rätt långt ner på listan med sina 5 %. Samtidigt ska vi komma ihåg att utvecklingen i Sverige inneburit att unga vuxna skaffar sig ”ett fast jobb” som man väl får anse att jordbrukare är litet senare i livet. Så det är nog inte så konstigt att andelen är ganska låg.   Vi är dock i nivå med viktiga konkurrentländer som Danmark och Nederländerna. Andelen unga driftsledare är högst i Polen med 15 % följt av Tjeckien med 12 %.

 God utbildning bland unga jordbrukare i Sverige

38 % av driftsledarna under 35 har minst en gymnasieutbildning inriktad på lantbruk. Utbildningssystemen ser ju litet olika ut inom EU, men den gemensamma EU-definitionen som används i undersökningen är ”minst två års specialiserad lantbruksutbildning efter det att den obligatoriska skolan är avslutad.”  Här kan man notera att endast 9 % av de danska driftsledarna under 35 år och 18 % av de nederländska har en så hög utbildning. Luxemburg och Frankrike toppar listan.

drift

20 % av driftsledarna under 35 år är kvinnor

I gruppen driftsledare under 35 år är 20 % kvinnor och 80 % män i Sverige. En jämförelse med samtliga jordbrukare visar att andelen är 15 %. Det är alltså vanligare med kvinnor som driftsledare i gruppen under 35 år än i jordbruket totalt. Länder med en hög andel kvinnliga driftsledare i gruppen under 35 år är Lettland, Litauen och Bulgarien medan andelen är låg i Schweiz.

I diagrammet nedan har andelen kvinnliga driftsldare av samtliga driftsledare markeratas med ett svart streck. Det innebär att när strecket finns på den gröna stapeln så är andelen kvinnliga driftsledare i gruppen under 35 år högre än genomsnittet för samtliga driftsledare. Finns det svarta strecket på den blå stapeln är det tvärtom. Bulgarien, Island, Norge och Finland är exempel på länder som visar samma utvecklingen som i Sverige. I t.ex. Litauen och Rumänien är det tvärtom så att andelen kvinnliga driftsledare i gruppen under 35 år är lägre än i jordbruket som helhet.

Jämfört med de länder vi brukar jämföra oss med Danmark, Nederländerna, Stor-brittanien tycker jag att statistiken ger en förhoppningsfull bild av svenskt jordbruk i framtiden.

//Ann-Marie Karlsson

unga

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Företag och företagare, Sysselsättning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s