Import av griskött

slatHur mycket griskött vi importerar och från vilka länder vi importerar grisköttet har varit uppmärksammat den senaste tiden. SCB för statistik över utrikeshandlen med varor och tjänster. Samtliga siffror i diagram och text är därför hämtade från SCB:s statistikdatabas. Gå till Handel med varor och tjänster/utrikeshandel med varor/Kn/.

Hur stor var importen 2013?

Statistiken visar att vi importerade 131 000 ton griskött eller produkter med griskött under år 2013. Siffran kan jämföras med produktionen av griskött i Sverige som var 234 000 ton.

Från vilka länder kommer importen?

fullStatistiken visar att år 2013 importerade vi den största andelen av grisköttet 41 % från Tyskland. Därefter kom Danmark med 33 %. Det innebär alltså att 74 % eller tre fjärdedelar av vår import kommer från dessa båda länder.

Polen var det tredje största importlandet med 8 % av importen. Därefter följde Nederländerna och Finland med 4 % vardera.

3  % av importen kom från Italien, medan Belgien och Irland svarade för 2 % vardera. Övriga länder med en försvinnande liten men dock någon export av griskött till oss var Kroatien, Lettland, Grekland, Litauen, Portugal, UK, Chile, Norge. Österrike, Estland, Ungern, Slovenien, Frankrike och Spanien.

Hur har importen utvecklats över tid?

importÅr 1995, när vi gick med i EU, var importen knappt 30 000 ton. Den har därefter stadigt ökat till nuvarande 131 000 ton.

I diagrammet till vänster visas utvecklingen av importen sedan 2000 för de fem länder vi importerar mest griskött från. Importen från Danmark ökade fram till runt 2005. Den har därefter varit relativt konstant. År 2013 importerade vi 43 000 ton från Danmark.

Importen från Tyskland har ökat stadigt de senaste 10 åren. År 2013 importerade vi  54 000 ton från Tyskland

Importen  från Polen har ökat något de senaste åren medan importen från Nederländerna minskat något sedan år 2008.

Vilken typ av griskött importerar vi?

Statistiken bygger på KN-klassificeringen i handelsstatistiken. Den visar att mer än hälften av grisköttet 55 % består av färskt eller kylt kött av t.ex. framdelar, rygg och sida. Fryst kött med samma definition står för 15 % av importen. Saltat, torkat eller rökt kött svarar för drygt 6 % av importen. 13 % av importen bestod av korv som åtminstone delvis innehåller griskött. Beredda produkter bog, skinka eller styckningsdelar svarade slutligen för runt 9 % av importen.

Det är alltså vanligast att importen består av förhållandevis oberett kött. En studie av fördelningen mellan de varugrupper som importeras från olika länder visar att det är något vanligare att importera kylt eller färskt kött från Danmark, medan det är vanligare att importen från Tyskland består av fryst kött.

Italien sticker ut litet. 43 % av vår import från Italien bestod av korv  år 2013.  Nederländerna utmärker sig också genom att hela 70 % av importen därifrån består av färskt eller kylt kött.

Du kan läsa mer om handel med griskött på våra webbsidor om handel.

//Ann-Marie Karlsson

griskött

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Internationellt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s