Jordbrukarhushållens inkomster ökade 2012

Idag publiceras jordbrukarhushållens inkomster 2012 . Denna statistik visar att under 2012 ökade den genomsnittliga inkomsten efter transfereringar med 3 600 kr eller 1 % till 331 700 kr.  I övrigt presenteras hur inkomsterna för olika kategorier jordbrukarhushåll har utvecklats. Speciellt jordbrukarhushåll med de största åkerarealerna har ökat sina inkomster medan mjölkföretag har minskat sina inkomster i jämförelse med 2011.

Inkomster för hushåll med småbruk och heltidsjordbruk

Det är arbetsbehovet som styr huruvida ett jordbruksföretag kan kategoriseras som heltidsjordbruk eller småbruk. Heltidsjordbruk är jordbruksföretag som kräver minst 1 600 standardtimmar i arbetsinsats per år, medan småbruk har ett lägre arbetsbehov än 400 standardtimmar per år.

I nedanstående figur visas de olika inkomstslagen för samtliga jordbrukarhushåll respektive heltidsjordbruk och småbruk utbrutet.

hushåll

För samtliga jordbruksföretag och småbruk dominerar inkomst av tjänst. För heltidsjordbruk däremot, utgör inkomst av näringsverksamhet en större andel av hushållens sammanlagda inkomster men inkomst av tjänst är ändå högre.

pengar1Intressant är också att hushållsinkomsterna före respektive efter transfereringar ändå ligger på ungefär samma nivå för såväl samtliga jordbrukarhushåll som heltidsjordbruk respektive småbruk. Transfereringar består i huvudsak av skattefria positiva transfereringar (t.ex. barnbidrag och studiemedel), allmänna pensionsavgifter, skatter och skattereduktioner.

I den publicerade statistiken finns mer ingående information om inkomsternas utveckling bland annat utifrån jordbrukarhushållens geografiska belägenhet och uppdelningar enligt ålder och kön. Hushåll som driver jordbruksföretaget i aktiebolagsform ingår inte i statistiken.

//Monica Eidstedt

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s