Vilka är de, våra trädgårdsodlare?

Nu är det ingen tvekan längre – sommaren är här. Och med den våra svenska grönsaker, våra jordgubbar, körsbär, plommon och framåt sensommaren börjar ju träden digna av äpplen och päron. Aaaah.

Men vilka är de egentligen, de som driver upp alla dessa delikatesser åt oss? Kanske skulle man kunna göra en så’n där klassisk statistisk medelsvensson för våra trädgårdsodlare?
Gift, med Volvo,  två tredjedelars barn, en traktor och ganska leriga stövlar? Riktigt så långt har vi inte gått, men vi har just gjort en djupdykning i vår statistik för att få en bättre bild över hur trädgårdsbranschen är sammansatt och hur den utvecklas.

Trädgårdsbranschen kan vid första anblick se ut som en ganska liten företeelse. År 2011 ägnade sig omkring 2,5 procent av alla jordbruksföretag åt trädgårdsodling på mindre 0,5 procent av den totala svenska åkermarken. Men på denna halva procent åkermark producerade man grödor som utgjorde omkring 10 procent av alla jordbruksprodukters samlade värde.

Strax under en tredjedel av alla trädgårdsföretag ägnade sig uteslutande åt just trädgårdsodling, medan resten också bedrev annan jordbruksverksamhet som spannmålsodling och/eller djurhållning.

Specialisering

Två tredjedelar av trädgårdsföretagen odlade bara på friland, medan en femtedel uteslutande odlade i växthus. Sett till odlingsinriktning ägnade sig tre fjärdedelar helt och hållet åt ätliga växter medan strax under en femtedel bara odlade prydnadsväxter.

Men dessa siffror skrapar bara på ytan av trädgårdsbranschens komplexa verklighet. Om du vill veta mer ska du ta dig an vår rapport ”Trädgårdsbranschens struktur” som kom ut idag…

//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Företag och företagare, Trädgård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s