20 i topp kommuner med mest ekologisk växtodling 2013

Drygt 500 000 hektar odlades ekologiskt år 2013. Siffran motsvarar 16,5 % av Sveriges totala areal av jordbruksmark. Den omställda arealen var 460 300 hektar och arealen under omställning var 41 200. Läs mer om den ekologiska odlingen i vårt statistiska meddelande. Av den ekologiska jordbruksmarken bestod:

  • 110 900 hektar av betesmark. Det motsvarar 25 % av den totala arealen betesmark i Sverige. Den ekologiskt odlade betesmarken ökade med 4 000 hektar eller närmare 4 % jämfört med 2012.
  • 390 600 hektar av åkermark. Det motsvarar 15 % av den totala arealen åkermark i Sverige. Den ekologiskt odlade åkermarken ökade med 19 400 hektar eller drygt 5 % jämfört med 2012.

Statistiken finns också på kommunnivå i vår databas. Vi har jämfört arealerna av ekologiskt odlad åkermark med de totala arealerna för åkeramark.

 Arealen ekologiskt odlad åkermark störst i Gotlands kommun

De ekologiskt odlade arealerna var störst i Gotlands kommun med 12 080 hektar. Gotland följs av kommunerna Linköping, Uppsala och Mariestad.

I sex kommuner odlas mer än hälften av åkermarken ekologiskt

Andelen åkermark som odlas ekologiskt är störst i tre kommuner med liten total areal åkermark i Stockholmstrakten (Tyresö, Lidingö, Järfälla). Därefter kommer kommunerna Filipstad, Nora och Karlskoga. I alla dessa sex kommuner är andelen ekologiskt odlad åkermark mer än 50 %. En kommun Mariestad är med på båda listorna. I Mariestads kommun odlades hela 48 % av åkermarken med ekologiska produktionsmetoder.

eko

Vi har också gjort en karta där ni kan se andelen ekologiskt odlad åkermark av den totala arealen åkermark. Kartan visar att andelen ekologiskt odlad åkermark är mindre i slättbygderna speciellt i sydligaste Sverige jämfört med Sveriges skogsbygder.

I inlägget skriver vi om ekologiskt odlad area som omställd areal och som areal under omställning. Omställd areal är arealer där de produkter som odlingen resulterar i får märkas och säljas på marknaden med EU:s logotyp för ekologisk produktion. Areal under omställning är areal där man börjat använda ekologiska produktionsmetoder för att efter en övergångsperiod få märka och sälja produkterna på marknaden med EU:s logotyp.

//Ulf Svensson

EkoÅker2013 anv

 

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Arealer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 20 i topp kommuner med mest ekologisk växtodling 2013

  1. Pingback: Ekologiskt jordbruk = boskapsskötsel | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s