Användningen av antibiotika inom EU

biotika

Statistiken för EU och EEA visar på stora skillnader mellan länder. Sverige, Norge och Island har den lägsta användningen.  Skillnaderna i antibiotikaanvändning förklaras till viss del av faktorer som djurpopulationernas sammansättning, vilka typer av antibiotika som framförallt används men också av sjuklighet och hur sjukdom förebyggs.

Statistik över försäljning av antibiotika för djur under 2011 i 25 europeiska länder redovisades i slutet av förra året av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.  Statens veterinärmedicinska anstalt har gett ut ett faktablad som sammanfattar rapporten.

Den sålda mängden antibiotika redovisas som mg antibiotika per populationskorrektionsenhet, PKU. PKU motsvarar ungefär den sammanlagda levandevikten av djur i ett land uttryckt i kilo. Detta görs för att ta hänsyn till att antalet djur skiljer mellan länderna. Måttet är trubbigt och siffrorna ska därför tolkas med försiktighet. Antibiotikaförsäljningen totalt för alla deltagande länder var 151,8 mg/PKU. Motsvarande siffra för Sverige enbart var 13,6 mg/PKU.

//Ann-Marie Karlsson

Den 15/1 2015 bloggade vi om motsvarande redovisning för år 2013 här.

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Animalieproduktion och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Användningen av antibiotika inom EU

 1. Ingrid sommar skriver:

  Trots eller tack vare delegerad läkemedelsanvändning för gris o nöt ligger vi oerhört bra till. Nu är det dags för oss med mjölk! Den negativa särbehandling vi utsatts för är en stor kostnadspost.

 2. Pingback: Antibiotikaresistens, en fråga där alla har ett ansvar. | Se landet

 3. Herbert Carlborg skriver:

  Jag läste att det gjordes 8 stycken kontroller för antibiotikarester vid gränskontroller på Thailändskt fjäderfäkött 2015. Hur många kontrollprover tas på svenska fjäderfän när det gäller antibiotikarester?

 4. Mats Östlund skriver:

  Konstigt att ni bäljer att ta bort dom som använder mindre antibiotika än Ert älskade Sverige.
  Äckligt att se, men går man någons ärendet så gör man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s