Vi äter mer kött i Sverige än de gör i Finland

Finlands statistikbyrå för jordbruksstatistik Tike har just publicerat siffror över den finnländska totalkonsumtionen av livsmedel per person och år. Statistiken från Finland är lättillgänglig och det är lätt att förstå den förklarande texten eftersom allt finns på svenska.

totfinStatistiken visar att vi äter mer kött per person och år i Sverige än man gör i Finland. År 2012 var den svenska totalkonsumtionen av kött 86 kilo per person och år att jämföra med den finska som var 77 kilo per person och år.

Det är möjligt att jämföra utvecklingen sedan år 1990. Den visar att i början av 1990-talet var kött-konsumtionen större i Finland än i Sverige. Redan år 1994 hade vi dock gått om finnarna och numera är alltså totalkonsumtionen nästa 10 kilo högre per person och år i Sverige jämfört med Finland.

En närmare titt på de olika djurslagen visar att vi har ungefär samma konsumtionsutveckling för fjäderfäkött och griskött. Skillnaden finns framförallt i konsumtionen av nötkött. Finnarna äter mindre nötkött nu jämfört med år 1990 medan vår konsumtion har ökat.

 

//Ann-Marie Karlsson

finsk kons

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Internationellt, Konsumtion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s