10 i topp areal och produktion av vete i världen

veteDet har skrivits en del om vete i lantbrukarpressen den senaste tiden. Produktion spås bli hög inte bara i Sverige utan i hela världen samtidigt som priserna förväntas sjunka. Själv blev jag nyfiken på hur areal och produktion av vete ser ut i världen. Vilka länder producerar mest vete?

vete

 Kina, Indien, Ryssland och USA i topp

Statistiken finns att hämta hos FAO. Det senaste året som FAO publicerat statistik för är år 2012. Jag har dessutom i min topplista tagit ett genomsnitt av åren 2010, 2011 och 2012 eftersom jag inte ville att omständigheter ett enskilt år skulle få så stor betydelse. Listan visar tydligt att det är en fyrklöver bestående av Kina, Indien, Ryssland och USA som är i topp både vad gäller arealer och produktion.

Av de nordiska länderna är Danmark störst och kommer på plats 33. Sverige kommer därefter. Studeras arealen ligger vi på plats 45 i världen. Vi har dock högre avkastning per hektar än genomsnittet vilket innebär att vi är den trettiofemte största producenten i världen.

Ann-Marie Karlsson

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s