Utländsk arbetskraft och arbetskraft med utländsk bakgrund i jordbruket

Det är sommar och på åkrarna växer både spannmål och trädgårdsväxter för fullt medan bären mognar i  skogarna. Nu gäller det bara att grödorna och växterna skördas i rätt tid och att bären blir plockade för att vi ska kunna njuta av dem.  Detta är ett arbete som delvis utförs av utländsk arbetskraft. Men i hur stor omfattning är svårt att hitta i statistiken.

Jordbruksverket har ingen statistik på hur många bärplockare det finns men tidigare i vår tog vi fram en rapport som visade på hur många personer med utländsk bakgrund det finns i jordbruket.  Det visade sig vara ca 3 500 2011 vilket motsvarar 6 % av samtliga sysselsatta inom jordbruket. Men här ingår inte säsongsarbetare på sommaren utan endast de som är folkbokförda i Sverige och har utländsk bakgrund. Utländsk bakgrund innebär att man är utländsk medborgare, eller att man själv eller båda föräldrarna är födda i ett annat land än Sverige. Intressant att notera är att denna grupp innehåller en något större andel kvinnor och har en något lägre medelålder jämfört med de sysselsatta i sektorn med svensk bakgrund.

Vi tog också fram statistik som visade att ca 6 300 personer som inte var folkbokförda i Sverige kom till Sverige 2011 och arbetade 0-6 månader inom jordbruket under 2011. Ytterligare 2 000 personer kom hit och arbetade 6-12 månader inom jordbruket samma år. Dessa personer kan komma både från andra EU-länder och länder utanför EU och avser personer som betalar inkomstskatt  t.ex. särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) i Sverige.

En annan statistikuppgift för utländsk arbetskraft kan vi hämta från Migrationsverkets statistik. Där visar det sig att medhjälpare inom jordbruk, trädgård skogsbruk och fisk är den grupp där flest arbetstillstånd beviljas. Första halvåret 2014 beviljades nästan 2 900 stycken vilket är nästan dubbelt så många som för den näst största gruppen dataspecialister. 93 % av dessa kom från Thailand. Antalet arbetstillstånd för medhjälpare inom jordbruk, trädgård skogsbruk och fisk hade halverats från samma period år 2013. Arbetstillstånd behövs av medborgare som kommer från länder utanför EU och vill jobba i Sverige. Personer från andra EU-länder som är här en kortare period ingår alltså inte i denna statistik.

//Tobias Elmquist

 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s